Pristup otvorenim podacima Europske unije
EUROPAPortal otvorenih podataka EU-aOsnovne informacije
Menu
Pregled Alati Centar znanja Projekti Sandbox

Kako funkcionira pretraživanje?

Portal nudi katalog metapodataka koji omogućuje pristup podacima institucija i drugih tijela EU-a. Kako bi se olakšala njihova ponovna uporaba, ti se metapodaci temelje na zajedničkim pravilima kodiranja i standardiziranim rječnicima. Za više informacija vidi odjeljak Povezani podaci. Za više informacija vidi odjeljak Povezani podaci.

Podaci su dostupni za neposrednu uporabu u obliku pogodnom za ručnu ili strojnu obradu. Ovdje možete naći i niz aplikacija koje se temelje na podacima EU-a. Za više informacija vidi odjeljak Aplikacije.Za više informacija vidi odjeljak Aplikacije.

Koje su koristi otvorenih podataka?

U načelu podatke možete ponovno upotrijebiti besplatno, pod uvjetom da navedete izvor (vidi pravnu obavijest).Posebni uvjeti za ponovnu uporabu, koji se uglavnom odnose na zaštitu prava intelektualnog vlasništva trećih strana, primjenjuju se na mali broj podataka. Poveznica na te uvjete može se naći na mjerodavnim stranicama s podacima.

Čemu je portal namijenjen?

Jedan od važnih ciljeva portala jest interakcija sa zajednicom korisnika otvorenih podataka EU-a. Možete sudjelovati na sljedeće načine:

  • Tko pruža podatke?
  • davanjem povratnih informacija i prijedloga, i
  • dijeljenjem svojih aplikacija ili načina uporabe podataka s portala..

Javite nam se!

Služba Portala otvorenih podataka EU-a

U polje za pretraživanje koje se nalazi na kartici podataka možete unijeti običan tekst za pretraživanje ili ograničiti pretraživanje na posebna polja skupova podataka kako je opisano u nastavku.

Ako unesete običan tekst, pretraživanje će se odnositi na sva polja metapodataka. Izborni gumbi ispod polja za pretraživanje omogućuju sužavanje kriterija pretraživanja na rezultate koji sadržavaju „sve navedene riječi”, „bilo koju navedenu riječ” ili „točan niz navedenih riječi”.

Ako pak želite pretraživati samo u određenom polju metapodataka, potrebno je unijeti naziv željenog polja ispred pojma za pretraživanje. Npr. ako želite pretraživati pojam:

  • „forest” samo u polju naslova, potrebno je unijeti title:forest
  • „forest” samo u polju opisa, potrebno je unijeti notes:forest
  • „forest” samo u polju ključnih riječi, potrebno je unijeti tags:forest.

Za pretraživanje broja verzije, datuma izmjene ili datuma izdavanja potrebno je unijeti sljedeće:

  • version:4_4
  • modified=2014-02-27
  • issued=2014-02-21.

Popis mogućih polja možete pronaći u specifikaciji radnog lista (stupac s poljima sustava CKAN).

Povezane internetske stranice s otvorenim podacima