Pristup otvorenim podacima Europske unije
EUROPAPortal otvorenih podataka EU-aKolačići
Menu
Pregled Alati Centar znanja Projekti Sandbox

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. Isto čini i većina velikih web-mjesta.

Što su kolačići?

Kolačić je mala tekstna datoteka koja se pohranjuje na računalo ili mobilni uređaj pri posjetu određenom web-mjestu. S pomoću kolačića web-mjesto pamti vaše radnje i željene postavke (poput prijave, jezika, veličine fonta i drugih željenih postavki koje se odnose na prikaz) tijekom duljeg razdoblja, pa ih nije potrebno ponovno unositi pri svakom povratku na web-mjesto odnosno pri pregledavanju njegovih različitih stranica.

Na koji se način koristimo kolačićima?

Na nizu naših stranica upotrebljavaju se kolačići koji nisu nužni za rad stranice, ali će pregledavanje biti ugodnije ako ih se upotrebljava. Te kolačiće možete izbrisati ili blokirati, ali neke mogućnosti ovih internetskih stranica neće raditi kako je predviđeno ako to učinite. Kolačići se upotrebljavaju:

  • za statističke potrebe kako bi se anonimno pratilo pregledavanje različitih stranica
  • iz sigurnosnih razloga kako bi se provjerilo jeste li fizička osoba kad dostavljate informacije putem obrasca ili kada nam se obraćate (kolačić CAPTCHA)
  • za registrirane korisnike kako bi se prepoznale njihove odabrane postavke, koje se ne primjenjuju na anonimne korisnike
  • da se zabilježi jeste li (ili niste) pristali na upotrebu kolačića na ovim stranicama.

Osobni podaci

Informacije povezane s kolačićima ne upotrebljavaju se kako bi vas se identificiralo, a podaci o navikama pregledavanja pod našom su potpunom kontrolom. Kolačićima se ne koristimo ni u koje druge svrhe osim onih koje smo ovdje opisali.

Kolačići trećih osoba

Ne dopuštamo uslugama trećih osoba na našim internetskim stranicama da korisnicima šalju kolačiće.

Kako se kontroliraju kolačići?

Kolačiće možete kontrolirati i/ili izbrisati prema želji. Možete izbrisati sve kolačiće koji su već pohranjeni na računalu, a postavke većine preglednika omogućuju blokiranje pohrane kolačića. Ako blokirate kolačiće, možda ćete pri svakom posjetu web-mjestu morati ručno prilagođivati neke željene postavke, a određene usluge i funkcije možda neće biti dostupne.

Kolačiće za ovo web-mjesto možete jednostavno prihvatiti ili odbiti odabirom jedne od sljedeće dvije poveznice: