Az Európai Unió nyílt hozzáférésű adatainak lelőhelye
EUROPAA nyílt hozzáférésű adatok EU-portáljaAz adatközpontról
Menu
Áttekintés Eszközök Tudástár Projektek Sandbox

A nyílt hozzáférésű adatok európai uniós portálja az Európai Unió intézményeitől és egyéb szerveitől származó adatkészletekhez nyújt hozzáférést. A portál tartalma fokozatosan bővül. A honlapon közzétett adatok szabadon felhasználhatók kereskedelmi vagy egyéb célra.

A Bizottság elő kívánja segíteni ezeknek a közérdekű adatoknak az innovatív felhasználását és a bennük rejlő gazdasági potenciál kiaknázását. Ebből a megfontolásból döntött úgy, hogy térítésmentesen a nyilvánosság rendelkezésére bocsátja őket. A portál továbbá hozzájárul ahhoz, hogy az uniós intézmények és szervek nyitottabban működjenek és elszámoltathatóbbak legyenek.

A nyílt hozzáférésű EU-adatportál rövid ismertetése

A nyílt hozzáférésű adatok EU-portálja

A nyílt hozzáférésű adatok európai uniós portálja 2012-ben, a bizottsági dokumentumok további felhasználásáról szóló 2011/833/EU európai bizottsági határozat nyomán jött létre.

Minden uniós intézményt, szervezeti egységet arra buzdítunk, hogy – amennyiben lehetőség van rá – adatait tegye nyilvánosan hozzáférhetővé abból a célból, hogy azokat harmadik személyek térítésmentesen és szerzői jogi korlátozások nélkül fel tudják használni.

Nyílt hozzáférésű adatok: milyen előnyökkel járnak?

Az uniós intézmények és szervek nyílt hozzáférésű adatait bármely magánszemély, illetve szervezet felhasználhatja saját céljaira, ami:

  • lendületet ad a gazdasági fejlődésnek az EU-ban, és
  • növeli az átláthatóságot az uniós intézményeknél.

A szóban forgó adatok többek között a következők lehetnek:

  • földrajzi, geopolitikai és pénzügyi adatok,
  • statisztikák,
  • választások eredményei,
  • jogszabályok, esetjogi dokumentumok,
  • bűnügyi, egészségügyi, környezetvédelmi, közlekedési és tudományos kutatási adatok.

Mindezek az adatok szabadon hozzáférhetők. Fel lehet használni őket adatbázisok vagy jelentések elkészítéséhez, illetve projektek során. Az EU intézményei és egyéb szervei által rendelkezésre bocsátott adatkészletek különböző digitális formátumokban állnak rendelkezésre.

Alapszabály, hogy a webhelyen közzétett adatokat az adatok forrásának feltüntetésével bárki ingyenesen felhasználhatja (kérjük, olvassa el az erre vonatkozó jogi nyilatkozatot) Az adatok egy kis része esetében egyedi feltételek vonatkoznak azok felhasználására. Ez főként a harmadik felek szellemi tulajdonhoz fűződő jogainak a védelmét szolgálja. Az egyedi feltételek az érintett adatoknál feltüntetett linkek segítségével tekinthetők meg.

Mit tartalmaz tulajdonképpen a portál?

A portál a következőket nyújtja:

Kik üzemeltetik a nyílt hozzáférési adatok portálját?

Egy, az Európai Unió Kiadóhivatalához tartozó kis létszámú nemzetközi csapat tartja karban a portált Luxembourgban. A csapat tagjai adatszolgáltatókkal együttműködve szabványosítják és teszik könnyebben elérhetővé az adatokat. Célunk az, hogy a portál és az ott fellelhető adatkészletek minél szélesebb körben ismertek legyenek.

Folyamatosan törekszünk a nyílt hozzáférésű adatok portáljának tökéletesítésére. Jelenleg a DCAT adatkatalógus-szótár elkészítésén és egy vizualizációs projekten dolgozunk.

 

Nyílt hozzáférésű EU-adatok – szalagcímek

250x250

468x60

180x150

728x90