Az Európai Unió nyílt hozzáférésű adatainak lelőhelye
EUROPAA nyílt hozzáférésű adatok EU-portáljaAz adatközpontról
Menu
Áttekintés Eszközök Tudástár Projektek Sandbox

Hogyan működik a keresés?

Portálunkon katalógusba rendezett metaadatok találhatók, melyek hozzáférést biztosítanak az EU intézményei és szervei által gondozott adatokhoz. Az adatok újrafelhasználásának megkönnyítése érdekében ezek a metaadatok általánosan elfogadott nemzetközi szabványokon és szókészleteken alapulnak. További felvilágosításért olvassa el a Kapcsolt adatok. szóló részt.

Az adatok közvetlenül olvasható és nyers formátumban is rendelkezésre állnak, és közvetlenül felhasználhatók. A portálon ezenkívül több interaktív vizualizációs alkalmazás is elérhető, melyek az EU-adatok megjelenítésére szolgálnak.További felvilágosításért olvassa el a Alkalmazások. szóló részt.

Nyílt hozzáférésű adatok: milyen előnyökkel járnak?

Alapszabály, hogy a webhelyen közzétett adatokat Ön az adatok forrásának feltüntetésével ingyenesen felhasználhatja (kérjük, olvassa el a lap tetején található jogi nyilatkozatot).Bizonyos adatok esetében – de ezek száma csekély – kiegészítő feltételek vonatkoznak az újrafelhasználásra, melyek főként a harmadik felek szellemi tulajdonjogának védelmét célozzák. Ezek az egyedi feltételek az érintett adatoknál feltüntetett linkek segítségével tekinthetők meg.

Mit tartalmaz tulajdonképpen a portál?

Ahhoz, hogy a portál maradéktalanul betölthesse funkcióját, fontos, hogy az EU intézményei és szervei által gondozott, nyílt hozzáférésű adatok, illetve azok újrafelhasználása iránt érdeklődők részt vegyenek a portál fejlesztésében, bővítésében. Kérjük, hogy Ön is járuljon hozzá portálunk sikeréhez azáltal, hogy

  • Ki szolgáltat adatokat?
  • közli velünk észrevételeit és javaslatait, valamint
  • megosztja velünk alkalmazásait, illetve elmondja nekünk, hogyan használta fel a portálról származó adatokat.

Lépjen kapcsolatba velünk!

Kik üzemeltetik a nyílt hozzáférési adatok portálját?

Az „Adatok” lapon lehetőség van keresést végezni az összes adatkészlet körében egyszerű szöveges formában, illetve meghatározott adatkészletcsoportokon belül a szükséges metaadat megadásával.

Egyszerű szöveges keresés esetén (vagyis ha a keresőkifejezéseken kívül Ön semmi mást nem ír a keresőmezőbe) a rendszer az összes metaadat körében végrehajtja a keresést. Attól függően, hogy a keresőmező alatti három választógomb közül Ön melyiket jelöli be, a rendszer azokat a találatokat fogja megjeleníteni, amelyek tartalmazzák az összes szót, a beírt szavak valamelyikét vagy a pontos kifejezést.

Ha egy konkrét metaadattípus körében szeretne keresést végezni, a keresőkifejezés elé írja be a kívánt metaadatot. Például ha:

  • csakis azokra az adatkészletekre szeretne rákeresni, amelyeknek a címében előfordul a „forest” szó, a keresőmezőbe a következőket írja: „title:forest”;
  • csakis azokra az adatkészletekre szeretne rákeresni, amelyeknek a leírásában előfordul a „forest” szó, a keresőmezőbe a következőket írja: „notes:forest”;
  • csakis azokra az adatkészletekre szeretne rákeresni, amelyeknek a kulcsszavaként előfordul a „forest” szó, a keresőmezőbe a következőket írja: „tags:forest”.

Ha konkrét verziószámra, illetve módosítási vagy kibocsátási dátumra kíván rákeresni, a lekérdezés formátuma a következő:

  • version:4_4
  • modified=2014-02-27
  • issued=2014-02-21

A kereshető metaadattípusok és az azokhoz tartozó keresőkódok (D oszlop: „CKAN mapping”) teljes listája az erre vonatkozó műszaki leírásunkban található.

Nyílt hozzáférésű adatokat tartalmazó kapcsolódó weboldalak