Acces la datele deschise ale Uniunii Europene
EUROPAPortalul de Date Deschise al UEDespre
Menu
Prezentare generală Instrumente Centrul de resurse Proiecte Sandbox

Funcția de căutare

Portalul vă pune la dispoziţie un catalog de metadate care oferă acces la date produse de instituţiile UE şi de alte organisme ale acesteia. Pentru a putea fi uşor reutilizate, aceste metadate se bazează pe reguli comune de codare şi pe vocabulare standardizate.Pentru detalii, accesaţi secţiunea Date interconectate.

Datele sunt disponibile în formate care pot fi citite atât de utilizatori cât şi de calculatoare şi pot fi reutilizate pe loc. De asemenea, vă oferim o selecţie de aplicaţii centrate pe datele UE.Pentru detalii, accesaţi secţiunea Aplicații.

Avantajele datelor deschise

În principiu, puteţi reutiliza datele gratuit, cu condiţia menţionării sursei (a se vedea avizul juridic).Pentru un număr restrâns de date există unele condiţii specifice cu privire la reutilizare, legate în special de protejarea drepturilor de proprietate intelectuală ale terţilor. În paginile care conţin datele respective figurează un link către aceste condiţii.

Ce conține portalul?

Un alt obiectiv important al portalului este acela de a favoriza interacţiunea cu utilizatorii de date deschise din UE. Pentru a participa puteţi

  • Cine furnizează datele?
  • trimite păreri şi sugestii şi
  • partaja aplicaţiile dumneavoastră sau relata cum aţi utilizat datele preluate de pe portal.

Contactați-ne!

Echipa Portalului de date deschise

Câmpul de căutare din secțiunea „Date” vă permite să căutați seturi de date utilizând text simplu, dar și să efectuați căutări în interiorul seturilor de date.

În cazul în care utilizați textul simplu, cuvintele introduse vor fi căutate în toate tipurile de metadate. Pentru a modifica comportamentul motorului de căutare, folosiți butoanele de sub câmpul de căutare (puteți selecta „toate aceste cuvinte”, „oricare din aceste cuvinte” sau „fraza exactă”).

Pentru a căuta într-o anumită categorie de metadate, puteți pune numele categoriei înaintea cuvântului căutat. De exemplu:

  • pentru a căuta „forest” doar în titlu, folosiți title:forest
  • pentru a căuta „forest” doar în descriere, folosiți notes:forest
  • pentru a căuta „forest” doar în rândul cuvintelor-cheie, folosiți tags:forest

Pentru a căuta numărul versiunii ori data modificării sau publicării acesteia, folosiți:

  • version:4_4
  • modified=2014-02-27
  • issued=2014-02-21

Veți găsi lista categoriilor în fișa de lucru (coloana mapare CKAN).

Site-uri de date deschise conexe