Dostop do odprtih podatkov Evropske unije
EUROPAPortal odprtih podatkov EUO portalu
Menu
Pregled Orodja Učni viri Projekti Sandbox

Portal odprtih podatkov Evropske unije omogoča dostop do vedno več podatkov institucij in drugih organov Evropske unije. Podatke lahko brezplačno uporabite in ponovno uporabite za komercialne ali druge namene.

Z enostavnim in brezplačnim dostopom do podatkov želimo spodbuditi njihovo inovativno uporabo in izkoriščanje njihovega gospodarskega potenciala. Portal je namenjen tudi krepitvi preglednosti in odgovornosti institucij in drugih organov EU.

Na kratko o portalu odprtih podatkov EU

Portal odprtih podatkov EU

Portal odprtih podatkov EU deluje od leta 2012, in sicer na podlagi Sklepa Komisije 2011/833/EU o ponovni uporabi dokumentov Komisije.

Vse institucije EU pozivamo k objavi svojih podatkov. To pomeni, da je njihova ponovna uporaba brezplačna in brez omejitev glede avtorskih pravic.

Kakšne so koristi odprtih podatkov

S tem, ko javnosti omogočimo ponovno uporabo podatkov,

  • spodbujamo gospodarski razvoj v EU in
  • transparentnost v institucijah EU.

Podatki zajemajo:

  • geografske, geopolitične in finančne podatke
  • statistične podatke
  • rezultate volitev
  • pravne akte
  • podatke o kaznivih dejanjih, zdravju, okolju, prometu in znanstvenih raziskavah

Vsi podatki so prosto dostopni in se lahko uporabijo pri pripravi podatkovnih zbirk, poročil ali projektov. Podatki institucij in drugih organov EU so na voljo v različnih oblikah.

Na splošno je ponovna uporaba podatkov brezplačna, če navedete vir (glej pravno obvestilo). Za nekatere podatke veljajo posebni pogoji za ponovno uporabo, zlasti glede zaščite pravic intelektualne lastnine tretjih oseb. Povezava do pogojev je na voljo na straneh s temi podatki.

Namen portala

Portal vključuje:

Skupina portala odprtih podatkov

Za spletišče skrbi majhna mednarodna skupina na Uradu za publikacije Evropske unije v Luxembourgu. Sodelujemo s ponudniki podatkov in se zavzemamo za njihovo standardizacijo, lažjo dostopnost in čim večjo prepoznavnost. 

Nenehno si prizadevamo za izboljševanje portala. Trenutno se ukvarjamo z vzpostavitvijo besednjaka kataloga podatkov DCAT in s projektom vizualizacije.

Pasice portala odprtih podatkov EU

250x250

468x60

180x150

728x90