Acces la datele deschise ale Uniunii Europene
EUROPAPortalul de Date Deschise al UEDespre
Menu
Prezentare generală Centrul de resurse Proiecte Sandbox

Portalul de date deschise al Uniunii Europene (EU ODP) oferă acces la o varietate din ce în ce mai largă de date furnizate de instituțiile Uniunii Europene și de alte organisme ale acesteia. Puteți utiliza și reutiliza aceste date în scopuri comerciale sau necomerciale.

Punându-vă la dispoziție aceste date în mod gratuit, dorim să vă încurajăm să le exploatați potențialul economic și să le găsiți utilizări inovatoare. În același timp, ne propunem să sporim astfel gradul de transparență și de responsabilitate a instituțiilor și organismelor UE.

Scurtă prezentare a Portalului de date deschise al UE

Portalul de date deschise al UE

Portalul de date deschise al UE (EU ODP) a fost înființat în 2012 Decizia 2011/833/UE a Comisiei  privind reutilizarea documentelor Comisiei.

Toate instituțiile UE sunt invitate să își pună datele la dispoziția publicului ori de câte ori este posibil. Aceste date pot fi reutilizate gratuitfără restricții privind drepturile de autor.

Avantajele datelor deschise

Faptul că publicul larg poate reutiliza datele:

  • favorizează dezvoltarea economică în UE;
  • mărește gradul de transparență în cadrul instituțiilor UE.

Tipuri de date:

  • date geografice, geopolitice și financiare;
  • statistici;
  • rezultate ale alegerilor;
  • acte juridice;
  • date privind criminalitatea, sănătatea, mediul, transporturile, cercetarea științifică etc.

Toate aceste date sunt disponibile gratuit. Ele pot fi reutilizate în baze de date, rapoarte sau proiecte. Instituțiile și organismele UE furnizează date în multiple formate digitale.

În general, puteți refolosi datele gratuit, cu condiția să menționați sursa acestora (a se vedea avizul juridic). Pentru un număr restrâns de date există unele condiții specifice cu privire la reutilizare, legate în special de protejarea drepturilor de proprietate intelectuală ale terților. Veți găsi un link către aceste condiții pe paginile dedicate respectivelor date.

Ce conține portalul?

Portalul vă oferă:

Echipa Portalului de date deschise

Site-ul este gestionat de o mică echipă internațională din cadrul Oficiului pentru Publicații al Uniunii Europene, cu sediul în Luxemburg. Colaborăm cu furnizorii de date pentru a standardiza datele și a le face mai accesibile. În același timp, ne propunem să le popularizăm. 

Încercăm să îmbunătățim permanent Portalul de date deschise. 

Bannere pentru Portalul de Date Deschise al UE

250x250

468x60

180x150

728x90